Brood bakken
Mailkat

Aan de slag! Als het koud is, leg je eerst even een kwartiertje een kruik in de machine (deksel sluiten), en vul je het bakblik een paar minuten
Machine voorverwarmen
met handwarm water en laat je het buiten de machine even op temperatuur komen. Weeg de
Meel mengen
kamut, de spelt, de rogge, de tarwegluten, de melkpoeder af en voeg het met een lepeltje vitamine C bij elkaar in een grote schaal. Meng vervolgens alles goed door elkaar.

Gooi het water weg uit het bakblik en droog het blik. Weeg de gist af en doe het in het bakblik aan de linker of rechter kant van het blik (gist moet niet bij het zout of zoet worden gevoegd; dat gaat straks aan de andere kant
Gist
erin).
Zout en honing

 

 

 

 

 

 

 

 

Brengt het meel uit de schaal nu over naar het bakblik. Druk het zachtjes aan (niet stampen) en maak aan de tegenovergestelde zijde van de plaats waar het gist ligt twee kuiltjes. Weeg het zout af en gooi dat in het ene kuiltje. Neem vervolgens een dessertlepel honing en laat die uitlopen in het andere kuiltje. Dek beide kuiltjes af met wat meel en druk zachtjes aan.

Weeg olijfolie, en/of boter af. Zelf gebruik ik primair olijfolie (beter voor de gezondheid) met een likje roomboter (de kaasschaaf langs de rand van een pakje). Van de olie blijft altijd wat achter in het kopje dat je gebruikt (ca. 2 gram). Hou daar rekening mee.

Weeg het water af en zorg dat het op de goede temperatuur is. In de zomer kan het water
Zaden
rechtstreeks uit de kraan komen, maar in de winter moet je echt zorgen dat het 20 graden is. Zet de thermometer er dus in. Meten is weten.
Instelling
Haal de kruik uit het apparaat en zet het bakblik er in. Weeg de zaden af voor het bakje bovenin. Gebruik niet meer dan 50 gram want te veel zaad, maakt dat het brood meer moeite zal hebben om te rijzen. Zet het bakje op z’n plaats.

Stel de machine nu in. Voor de Panasonic en een brood zoals hier beschreven, zet je ‘m op XL, whole wheat en bake raisin.

Het kost vijf uur om het brood te bakken.

Het kneedmes in het bakblik, laat uiteraard z’n sporen na in het brood. Als je dat niet wil, of althans zo min mogelijk, zet
Na het kneden mes eruit
je de wekker om na de laatste ronde kneden het mes eruit te halen. Er wordt drie keer gekneed, de laatste keer als de machine op 1:30 staat. Als je daarna meteen het mes verwijdert, krijg je een klein gaatje onderin het brood. Het deeg heeft dan al een ronde gehad waarin het gerezen is. Haal het bakblik op tijd eruit - meteen na de laatste kneedbeurt - en laat het deeg vanuit het omgekeerde bakblik (hou rekening met het hengsel) zachtjes op je hand vallen. Zorg dat je handen kurkdroog zijn; laat er zonodig even wat bloem langs gaan. Haal met je andere hand het mes uit het blik. Draai het deeg even om en dicht het gat dat het mes heeft gemaakt. Behalve de gaten aan de onderkant dichten doe je verder niets. Leg het deeg weer netjes in het midden van het blik en zet het blik meteen terug in het apparaat.

Nu is het alleen nog een kwestie van rustig afwachten. 50 minuten voor het einde begint het echte bakken. Het uiteindelijke resultaat zie je hieronder.
 

Brood klaar Onderkant