Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 12: vlees

350 gram Nasi

Voedingswaarde totaal per persoon
420 calorieŽn; 22,12 gram eiwit; 67,36 gr. koolhydraten; 6,67 gram vet, waarvan 1,62 gram verzadigd; 5,65 gram voedingsvezel.

nasi

 

Tenzij je flinke eters aan tafel hebt, blijft van dit gerecht nog wel wat over. Vries het in of eet het de volgende dag.

Nodig voor de nasi (voor 4 personen):

1 varkenshaas (gemiddeld 275 gram)
800-1000 gram gesneden nasigroente (witte kool, prei, ui, wortel, taugť; als geen nasigroenten te vinden zijn, neem dan fijngesneden soepgroenten maar neem er dan 1 ui extra bij evenals een zakje gesneden witte kool en eventueel wat taugť)
de blaadjes van een bosje bladselderij
1 gesnipperde ui
3 teentjes knoflook, gesnipperd
1 theelepel sambal oelek
flinke scheut ketjap manis
boemboe nasi goreng
2 zakjes nasikruiden van 30 gram per stuk, geweld in een klein bakje heet water.
400 gram zilvervliesrijst
olie
wat peper en zout

Nasi goreng is gebakken rijst. Maar bakken moet in de olie of boter en dat vermijd ik liever. Ik vind de nasi zonder “goreng” ook heel smakelijk. Gekookte rijst dus, met gekookte groenten en een gebakken varkenshaasje. En dat gekruid met Indonesische specerijen. Wie toch gebakken rijst wil, kan de gekookte rijst apart roerbakken in wat olie.

 • Kook de rijst (bij voorkeur langkorrelige zilvervliesrijst, maar als die niet te krijgen is rondkorrelige zilvervliesrijst) volgens de aanwijzingen op het pak.
 • Doe 2 eetlepels olie in een flinke pan en fruit de boemboe nasi goreng even aan. Voeg dan het varkensvlees toe. Doe het vlees niet in blokjes, want dat neemt meer vet op dan wanneer je de varkenshaas in zijn geheel bakt. Braad het varkensvlees aan alle kanten aan, zet het vuur dan iets lager en bak in 20-25 minuten.
 • Fruit ondertussen de ui, en de knoflook in een grote pan in weinig vetstof. Voeg vervolgens de sambal erbij. Fruit nog even en doe er dan de groenten bij.
 • Roerbak de groenten tot ze wat slinken. Voeg dan een beetje zout en de selderie toe.
 • Doe de ketjap erbij samen met de zakjes nasimengsel en het vocht waarin het nasimengsel  geweld is.
 • Roer en laat de groenten een minuut of 10 op zacht vuur koken. Voeg eventueel nog extra vocht toe, maar vermoedelijk is dat niet nodig; de groenten moeten niet droog koken, maar ook niet in een grote plas vocht staan.
 • Controleer na 10 minuten de gaarheid. Afhankelijk van hoe je de groenten wil hebben, kan het nog 5 minuten langer koken. Proef de groenten om te controleren of er nog iets aan toegevoegd moet worden (ketjap, sambal).
 • Snijd de varkenshaas in kleine blokjes en voeg bij de groenten. Schep om en voeg dan met geregeld omscheppen steeds wat lepels rijst erbij tot het een geheel is.
 • Dien op, met wat atjar tjampoer. Voor tafelgenoten die niet hoeven afvallen, kan nog seroendeng worden toegevoegd en een spiegelei.
   

VOLGENDE RECEPT