Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 14: vlees

100 gram Laotiaanse laap
80 gram rijst
200 gram geroerbakte groente (peulen, paprika, champignons en taugť)

Voedingswaarde totaal per persoon
381 calorieŽn; 24 gram eiwit; 30 gr. koolhydraten; 18 gram vet, waarvan 6 gram verzadigd; 7 gram voedingsvezels

Laap, rijst en geroerbakte groente

 

Nodig voor de laap (4 personen):

425 gram mager rundergehakt
sap van 1 limoen
2-3 eetlepels vissaus (naam pla;)
1-2 eetlepels ongekookte kleefrijst
zout en zwarte peper naar smaak
5-6 blaadjes mint, klein gesneden
1 knoflookteen, kleingesneden
1 peterseliespriet, gesneden
1 kleine ui, zeer fijn gesneden
2-3 chili pepers, in stukjes

  • Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en strooi de 2 eetlepels ongekookte korrels kleefrijst erin.
  • Rooster de rijst ca. 15 minuten; schud de pan regelmatig heen en weer om ervoor te zorgen dat de rijst gelijkmatig kleurt.
  • Laat de rijst afkoelen in een diep bord.
  • Wrijf de rijst in een vijzel tot een fijn poeder.
  • Bak de ui en knoflook met weinig vetstof in een anti-aanbakpan glazig
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul door het met een vork te pletten en uit elkaar te halen.
  • Voeg limoensap toe en meng.
  • Voeg de vissaus en de gemalen kleefrijst toe en meng opnieuw.
  • Voeg naar smaak wat zout toe.
  • Doe er vlak voor het opdienen de mint, peterselie, en pepers bij.

Voedingswaarde voor 200 gram laap:
210 calorieŽn; 15,69 gram eiwit; 4,24 gr. koolhydraten; 14,46 gram vet, waarvan 5,82 gram verzadigd; 0,37 gram voedingsvezel.

 

Pandanrijst

Pandanrijst is droogkokende witte rijst uit Thailand, met een eigen geur en smaak. Kook de rijst volgens voorschrift op het pak.

Voedingswaarde voor 80 gram pandanrijst:
95 calorieŽn; 2,48 gram eiwit; 18,88 gr. koolhydraten; 1,12 gram vet, waarvan 0,24 gram verzadigd; 1,12 gram voedingsvezel.

 

Geroerbakte groenten voor 4 personen

250 gram peulen schoongemaakt
2 paprika’s klein gesneden
2 dozen grotchampignons, klein gesneden
150 gram taugť

  • Verhit de wok of koekenpan en voeg vetstof toe (er is heel weinig van nodig bij roerbakken, maar vanwege de hoge temperatuur in een wok, is het beter een olie te gebruiken die daar tegen kan, zoals arachideolie).
  • Als de olie heet is, voeg dan de peulen toe en roerbak ze door voortdurend rustig omscheppen ongeveer ťťn minuut.
  • Voeg vervolgens de paprika toe en roerbak weer een minuut
  • Doe de grotchampignons erbij en schep een paar keer om
  • Voeg uiteindelijk de taugť toe en bak nog een paar minuten
  • Breng op smaak met wat zout en peper en dien op.

Voedingswaarde voor 200 gram groenten: 76 calorieŽn; 5,51 gram eiwit; 6,71 gr. koolhydraten;  2,85 gram vet, waarvan 0,39 gram verzadigd; 5,59 gram voedingsvezel.
 

VOLGENDE RECEPT