Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 15: vis

250 gram inktvispilaf
100 gram rijst

Voedingswaarde totaal per persoon
301 calorieŽn; 26 gram eiwit; 29 gr. koolhydraten; 6 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd en 5 gram onverzadigd; 2 gram voedingsvezel.

Inktvispilaf met rijst

 

Wie denkt dat inktvissen alleen in de Spaanse en (sub)tropische wateren zwemmen, heeft het mis. Pijlinktvis zwemt gewoon in de Noordzee. De inktvisconsumptie is niet erg groot in ons land, terwijl het zo ontzettend lekker kan zijn. Het recept voor deze pilaf is een Grieks recept dat ik af en toe maak in een wat grotere hoeveelheid en waarvan ik dan een portie invries om wat later in de maand op te eten. De hoeveelheid die ik kook is daar ook op aangepast, maar de voedingswaarde bij elk portie is voor 250 gram pilaf.

Nodig voor de inktvis (voor 4 personen):

500 gram schoongemaakte inktvis (als je het de visboer laat doen, kijk dan alles goed na dat het echt schoon is; zelf inktvis schoonmaken is makkelijk, er zijn diverse voorbeelden te vinden op internet hoe je dat moet aanpakken)
1 grote of twee kleine uien gesnipperd
1 knoflookteen
1 laurier blad
1
theelepel oregano
2 theelepels fijne kruiden (peterselie vooral)
1 kopje witte wijn
Vetstof om in te bakken
2 eetlepels tomatenpuree
1 pond tomaten, uit blik

  • Snij de inktviscubes in ringen.
  • Doe de vetstof in een anti-aanbak pan
  • Gooi de ui erbij in de pan en laat ze zacht geelgoud bakken.
  • Voeg de knoflookteen erbij, het laurierblad, de oregano, de fijne kruiden en de inktvis.
  • Roerbak het geheel een paar minuten.
  • Verhit in een andere pan met deksel de tomatenpuree, de tomaten en de wijn.
  • Voeg het geroerbakte mengsel toe aan de tomatensaus.
  • Roer goed, doe de deksel op de pan en laat op een heel zacht vuur (kookplaatje op het laagste pitje) stoven tot de inktvis zacht is. Kan gerust 2-3 uur.

Dit gerecht kan de avond tevoren gemaakt worden en later snel worden opgewarmd.

Voedingswaarde voor 250 gram inktvispilaf:
182 calorieŽn; 23,05 gram eiwit; 4,96 gr. koolhydraten; 4,43 gram vet, waarvan 0,6 gram verzadigd en 3,83 gram onverzadigd; 0,96 gram voedingsvezel.
 

Nodig voor de rijst

Een rijstsoort naar keuze (ik gebruik hier zelf Basmatirijst)

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. De kooktijd is afhankelijk van de rijstsoort. Je kan de rijst behalve in water, ook in een goede groentebouillon koken.

Voedingswaarde voor 100 gram gekookte zilvervliesrijst:
119 calorieŽn; 3,1 gram eiwit; 23,6 gr. koolhydraten; 1,4 gram vet, waarvan 0,3 gram verzadigd en 1,1 gram onverzadigd; 1,4 gram voedingsvezel.
 

VOLGENDE RECEPT