Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 16: vega

350 gram aloo gobi (Indiase/Pakistaanse bloemkool met aardappel).

Voedingswaarde totaal per persoon
181 calorieŽn; 7,18 gram eiwit; 22,5 gr. koolhydraten; 7 gram vet, waarvan 1,18 gram verzadigd; 6,93 gram voedingsvezel.

Alloo gobi

 

Dit gerecht at ik voor het eerst toen ik, inmiddels al weer bijna vijfentwintig jaar geleden, een paar dagen op een kameel door de Tharwoestijn trok. De kameeldrijvers kookten voor ons op een open vuurtje deze eenvoudige maaltijd. Geuren en smaken kunnen je zo weer terugbrengen in de tijd. Ik eet het graag, mede om die reden. Het is in feite een simpel gerecht van bloemkool en aardappel waarbij je chapati zou moeten eten. De chapati gebruik je om de groente en aardappelen van het bord te pakken. Ik laat de chapati echter weg tegenwoordig; die bevat veel koolhydraten terwijl dat al genoeg in de aardappel zit. Kies voor aanvulling een goeie salade, vooraf of erbij, van geraspte wortelen, stukjes paprika, een handje koriander, en per persoon 15 gram gehakte pistachenoten vermengd met wat yoghurtsaus (zie saladepagina voor saus).

 

Nodig voor de aloo gobi (2 personen):

400 gram aardappelen
500 gram bloemkool in roosjes gesneden
wat vetstof om in te bakken
1 ui, gesnipperd
2 knoflooktenen fijngehakt
2 groene chilipepers, fijngesneden
2 theelepels ketoembar (korianderpoeder)
1 theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
1 theelepel garam masala
1 theelepel chilipoeder
Ĺ theelepel kurkuma
een stukje gember van ca. 2 cm. fijngeraspt
Ĺ  theelepel amchoor (mangopoeder) of een 1Ĺ theelepeltje citroensap
zout naar smaak
een bosje verse koriander om te garneren

  • Schil de aardappelen en kook ze zo’n 5 minuten voor.
  • Bak de ui en de knoflook lichtbruin tezamen met het komijnzaad in weinig vetstof
  • Voeg de aardappelen, de chilipepers en de bloemkool toe en bak heel kort even mee
  • Doe de kurkuma, de gember, het chilipoeder, de ketoembar, de amchoor of citroen erbij evenals wat zout en roer
  • Voeg ĺ kopje water toe, breng aan de kook, zet laag en laat 15 minuten koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of het gerecht nog voldoende vocht heeft, anders moet er nog een beetje water bij.
  • Breng over naar een schaal als de aloo gobi klaar is en bestrooi met de verse koriander.
     

VOLGENDE RECEPT