Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 18: vlees

80 gram aardperenpuree
175 gram Brussels lof met abrikozenstukjes
100 gram kalfsvlees

Voedingswaarde totaal
305 calorieŽn; 24 gram eiwit; 21 gr. koolhydraten; 14 gram vet, waarvan 6 gram verzadigd; 4 gram voedingsvezel.

Lof, kalfsvlees en aardperenpuree


Nodig voor de aardperenpuree (2 personen):

18-20 aardperen (topinamboer)
scheutje sojaroom
peper
zout
nootmuskaat

  • Boen de aardperen schoon en kook ze in licht gezouten water gaar in ca. 20 minuten.
  • Haal het velletje eraf en hak ze heel fijn of pureer ze.
  • Zet nog even op een laag vuur en voeg langzaam sojaroom toe tot het de massa goede dikte heeft.
  • Breng op smaak met peper en nootmuskaat.

Voedingswaarde voor 80 gram aardperenpuree:
77 calorieŽn; 2 gram eiwit; 14 gr. koolhydraten; 1 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd;  1 gram voedingsvezel.

 

Brussels lof met abrikozen (2 personen)

400 gram Brussels lof
4 gedroogde (ongezwavelde) abrikozen in kleine stukjes gesneden
wat gehakte peterselie
vetstof om in aan te bakken

  • Snijd het lof in ringen, was het en schud goed droog.
  • Verhit een eetlepel vetstof in een koekenpan.
  • Voeg het lof toe, laat even zachtjes bakken en schep een minuutje om.
  • Voeg wat water toe en laat zo’n 10-15 minuten stoven met de deksel op de pan.
  • Giet af, als er te veel vocht in zit en zet terug op laag vuur.
  • Voeg de stukjes gedroogde abrikoos erbij en laat even meewarmen.
  • Dien op, bestrooid met wat peterselie.

Voedingswaarde voor 175 gram gekookt Brussels lof, inclusief abrikozen:
68 calorieŽn; 2,10 gram eiwit; 6,62 gr. koolhydraten; 3,74 gram vet, waarvan verzadigd 0,63 gram; 2,79 gram voedingsvezel.

 

Kalfsvlees

2 kleine kalfsribeyes van ca. 1,5-2 cm. dikte
zout, peper, tijm
vetstof om te bakken

  • Haal het vlees een half uur voor gebruik uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur is.
  • Bestrooi het vlees met een beetje zout, peper en wat verse tijm (niet te veel: tijm is sterk van smaak).
  • Doe een klein beetje vetstof in een anti-aanbak pan en laat heet worden.
  • Voeg de ribeyes toe en bak ze 4-6 minuten om en om
  • Verwijder de vetrandjes na het bakken van het vlees en dien op.

Voedingswaarde voor kalfsvlees:
160 calorieŽn; 20 gram eiwit; 0 gr. koolhydraten; 8,8 gram vet, waarvan 4,5 gram verzadigd; 0 gram voedingsvezel.
 

VOLGENDE RECEPT