Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 2: vis

200 gram gestoomde schelvisfilet
125 gram zeekraal met zongedroogde tomaat
100 gram gekookte wortelen met peterselie

Voedingswaarde totaal (uitgaande van gemiddelde groente voor de zeekraal) per persoon
313 calorieŽn; 42 gram eiwit; 11 gr. koolhydraten; 9 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd;
8 gram voedingsvezel.

Zeekraal, wortelen en schelvis

 

Nodig voor de schelvis (1 persoon):

200 gram schelvisfilet
water in een goed afsluitbare pan met rooster

Schelvis is een vis waar ik altijd blij van wordt. Gezond, mager, en een zachte smaak. Ze is makkelijk op veel manieren te verwerken. In dit recept stoom ik de schelvis. Ik kocht ooit een rookpan van de Meyere. Thuisgekomen had ik visfilet liggen en bedacht ik dat het rooster van de nieuwe pan het ook wel goed zou doen om vis op te stomen. Dat leverde een perfect resultaat en de pan heeft vervolgens zijn leven voortgezet als stoompan in plaats van als rookpan. Ik moet nu nog steeds een rookpan kopen.

  • Doe een flinke laag water in de pan en breng het water aan de kook;
  • Zout de vis en leg de schelvis op het rooster of in een stoommandje;
  • Laat de vis vijf minuten in de pan en kijk of hij al gaar is door zachtjes in het vlees te prikken; als je geen weerstand voelt is de vis gaar; ga anders nog een paar minuten door;
  • Dien op met een stukje citroen (vis zonder citroen smaakt naar niks).

Voedingswaarde voor 200 gram schelvis:
158 calorieŽn; 38 gram eiwit; 0,00 gr. koolhydraten; 0,6 gram vet, waarvan 0,00 gram verzadigd; 0,0 gram voedingsvezel.
 

Nodig voor de zeekraal (1 persoon):

125 gram zeekraal
4-5 zongedroogde tomaatjes op olijfolie in kleine stukjes gesneden

Mijn visboer op de biologische markt heeft vanaf mei geregeld zeekraal van de Waddeneilanden. De zeekraal die je in andere seizoenen in de winkel vindt, komt vaak uit Engeland, Frankrijk of Israel. Ik vind het een heerlijke groente, maar ze wordt niet veel gegeten in Nederland. Mensen weten er vaak geen raad mee, dus laten het maar liggen in winkel en op de markt, terwijl het buitengewoon makkelijk te verwerken is. Het enige probleem met zeekraal is, is dat de voedingswaarde er niet van bekend is. Ik heb het hele internet afgezocht in vier talen, maar helaas. Veel calorieŽn zal het - net als de meeste groenten - niet bevatten. Ik vermoed alleen wel dat mensen die zoutloos moeten eten de groente beter kunnen laten staan.

  • Spoel de zeekraal onder stromend water even af en verwijder de houterige stukjes aan de onderkant (klein stukje maar)
  • Droog de groente tussen wat keukenpapier
  • Snijd ca zes zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes
  • Verwarm 1Ĺ eetlepel Becel light in een anti-aanbakpan
  • Voeg de zeekraal toe en roerbak ze een minuut of 3 (blijf roerbakken)
  • Doe de tomaatstukjes erbij om even mee te warmen en roerbak nog een minuut
  • Haal van het vuur en dien meteen op.

Voeg geen zout toe. De groente heeft van zichzelf een zilte smaak en extra zout maakt het oneetbaar.

 

Nodig voor de wortelen:

een bosje bospeen
sinaasappelsap
verse peterselie
 

Bospeen is een groente die lichtzoet van zichzelf is. Door de groente te koken in sinaasappelsap wordt de zoetige smaak nog wat versterkt. Bospeen is alleen als hele bos te koop. Als je drie of vier worteltjes gebruikt bij deze maaltijd, heb je er nog heel wat over als hongerstiller tussendoor. Om de peentjes goed te bewaren moet het loof worden verwijderd. Het loof eet de wortel op en dat proces moet gestopt worden. Je kan de worteltjes na goed wassen en een stukje van de boven- en onderkant afgehaald te hebben, zonder meer koken. Ikzelf schrap te worteltjes even met een dunschiller maar dit is niet noodzakelijk.

  • Zet de wortelen op in een laagje sinaasappelsap, eventueel aangelengd met water
  • Kook ze in een minuut of 15 gaar;
  • Goed afgieten en op het bord leggen en bestrooien met wat peterselie.

Voedingswaarde voor 150 gram wortelen:
27 calorieŽn; 9,9 gram eiwit; 5,55 gr. koolhydraten; 0 gram vet; 4,2 gram voedingsvezel.
 

VOLGENDE RECEPT