Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 22: vis

200 gram zeebaars in zoutkorst
100 gram wortelsoufflť
80 gram gnocchi
 

Voedingswaarde totaal
429 calorieŽn; 56 gram eiwit; 27 gr. koolhydraten; 10 gram vet, waarvan 3 gram verzadigd; 4 gram voedingsvezel.

Zeebaars, wortelsouffle en gnocchi


Nodig voor de zeebaars (2-3 personen):

1 flinke zeebaars NIET geschubd, met een lege buikholte
2 plakjes citroen
paar takjes dille
1 takje rozemarijn
2 kilo grof zeezout
water
2 eiwitten

  • Vul de buikholte van de zeebaars met wat peterselie, dille en een enkel takje rozemarijn.
  • Vermeng het zout met de eiwitten
  • Bedek de bodem van een braadslede met een laagje van het zout
  • leg de vis hierop met de buikwanden bij elkaar zodat er geen zout in de buikholte komt
  • Bedek de vis nu met het zout en druk stevig aan. De bek en de staart eet je toch niet, dus die mogen uitsteken.
  • Zet de vis 40 minuten (afhankelijk van de grootte; zie verder punt 2 hieronder) in een op 200 graden voorverwarmde oven.
  • Zet na de baktijd de braadslede op het werkblad. Zet de scherpe punt van een mes ondiep in het zout en wrik licht met de achterkant van het mes (de botte kant) vanuit die opening om het zout los te wrikken om vervolgens de rest met je handen af te breken.
  • Leg de vis op een voorverwarmde schaal, trek snel het vel los en haal de filets eruit.
  • Doe hetzelfde met de andere kant.
  • Dien op met plakjes citroen.

NB:

  1. Vis in zoutkorst is niet veel werk en het resultaat is ongelooflijk zacht en smakelijk. Maak je geen zorgen over de hoeveelheid zout. De vis komt er goed uit.
  2. Een flinke vis heeft 40 minuten nodig, wat iedereen verder ook zegt. Ik maak dit gerecht geregeld en heb wel eens misgegokt met de tijd. Bij 30 minuten is een grote vis (een volwassen jongen van zo’n 45 cm) niet helemaal gaar op de graat en dat wil je echt niet. Kleinere vissen hebben uiteraard minder tijd nodig.
  3. Sommige kookboeken vermelden dat je de vis moet openbreken aan tafel. Tenzij je een ervaren kok bent, kan je dat beter niet doen. De eerste paar keer dat je dit gerecht maakt, heb je een goeie kans dat de hele omgeving onder het zout zit. Laat ‘m dus even zien aan je tafelgeno(o)t(en) en haal ‘m rustig in de keuken op een werkplank uit zijn jasje.
  4. Het niet ontschubben van de vis maakt dat de vis, eenmaal op een schaal gelegd, makkelijk van de huid kan worden ontdaan. Een geschubd vel is dun en levert een hoop priegelwerk op.

Voedingswaarde voor 200 gram zeebaars:
240 calorieŽn; 47 gram eiwit; 0 gr. koolhydraten; 5,6 gram vet, waarvan 2 gram verzadigd;  0 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor gnocchi (2 personen)

Gnocchi (spreek uit: njokki), is zo’n gerecht als polenta. Er zijn heel wat variaties van te vinden. Het wordt in ItaliŽ al sinds het begin van de 16e eeuw gegeten, en werd in de 18e eeuw verbeterd door de toevoeging van gestampte aardappelen. In essentie wordt het gerecht gemaakt van aardappel en meel dat je kort kookt. Hieronder een eenvoudig recept, waar je twee dagen van kan eten met z’n tweeŽn. Het alternatief is verse gnocchi halen bij de Italiaanse speciaalzaak. Als het maar vers is.

1 pond zeer kruimige aardappelen
140 gram bloem
1 ei
zout

  • Boen de aardappelen met een borstel schoon en kook ze 20 minuten.
  • Giet de aardappelen af en haal ze uit de pan. Trek het schilletje van de aardappel eraf onder wat koud stromend water
  • Doe de aardappelen door de pureeknijper en meng de puree met de bloem, het ei en wat zout, totdat er een stevig homogeen deeg ontstaat.
  • Doe wat bloem aan je handen en maak van het deeg een lange rol die ongeveer 2 cm dik is.
  • Snij de rol in stukjes van 2,5 cm en druk ieder stukje met de tanden van een vork licht in.
  • Leg de stukjes op een dubbelgevouwen keukenpapier, zonder dat ze elkaar raken.
  • Zet water op in een middelgrote pan en breng aan de kook.
  • Doe de gnocchi in het kokend water. Zodra ze naar de oppervlakte komen, moeten ze er met de schuimspaan worden uitgehaald. Dat gebeurt na ongeveer 2-4 minuten koken.
  • De gnocchi kan meteen worden opgediend.
  • Additioneel kan wat gesmolten boter gemengd met wat kleingesneden salie erbij gegeven worden, en/of een theelepeltje Parmezaanse kaas. Zelf laat ik dat weg (niet goed om mee af te vallen), maar ik vermeld het maar voor de volledigheid. Altijd aardig voor als je gasten hebt.

NB: Als je de helft van de gnocchi een andere dag gebruikt kan je die op een schaal apart leggen en in de koelkast bewaren. Moet wel binnen twee dagen worden opgegeten. Kook gnocchi ook niet met grote hoeveelheden tegelijk. Het water moet heet blijven.

Voedingswaarde voor 80 gram gnocchi:
114 calorieŽn; 4,26 gram eiwit; 22,18 gr. koolhydraten; 1,02 gram vet, waarvan 0,23 gram verzadigd; 2,02 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor de wortelsoufflť (voor 2 personen)

1 kleine (ca. 50-60 gram) aardappel
150 gram worteltjes
1 eetlepel sojakookroom
zout, peper
2 eieren

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Schil de aardappel en kook in wat zout in 20 minuten gaar.
  • Kook tegelijkertijd de worteltjes in half water, half sinaasappelsap gaar, eveneens in 20 minuten.
  • Doe de aardappelen door de pureeknijper en prak de wortelen met een vork fijn.
  • Doe er room, peper en zout bij.
  • Scheid eiwit van dooiers en vermeng de dooiers met de puree.
  • Klop het eiwit stijf en roer dat voorzichtig door de puree.
  • Verdeel het mengsel over twee soufflťbakjes met de puree
  • Zet de soufflť een kwartier in de oven. Doe niet tussentijds de deur open, want dan zakt het geheel in.
  • Dien meteen op als het uit de oven komt.

Voedingswaarde voor 100 gram wortelsoufflť:
75 calorieŽn; 5,21 gram eiwit; 4,93 gr. koolhydraten; 3,82 gram vet, waarvan 1,14 gram verzadigd; 1,77 gram voedingsvezel.
 

VOLGENDE RECEPT