Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 31: vlees

Haas120 gram hazenrugfilet met saus
120 gram aardappelen
2 stoofpeertjes (200 gram)

Voedingswaarde totaal
536 calorieŽn; 29,6 gram eiwit; 47 gr. koolhydraten; 20 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd; 8,2 gram voedingsvezel.

Hazenrug met krieltjes en stoofpeertjes

 

Nodig voor de saus bij de haas

6 eetlepels frambozenazijn
3 dl. wildfond of vleesfond
25 gr. bessenjam voor diabetici
1 dl. rode wijn
arrowroot om te binden

  • Meng de fond, azijn en wijn. Laat het geheel op hoog vuur tot inkoken.
  • Voeg de bessenjam  toe
  • Maak een papje van twee theelepels arrowroot in wat koud water.
  • Zorg dat de saus flink heet is. Voeg de arrowroot langzaam toe en roer tot de saus gebonden is.
  • Je kan de saus nu van het vuur halen en rustig laten afkoelen. Als je hem gaat gebruiken warm je ’m even op (ervan uitgaande dat je daar niet een dag mee wacht).

Voedingswaarde voor de helft van de saus:
65 calorieŽn; 0 gram eiwit; 4 gr. koolhydraten; 0 gram vet; 0 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor de haasfilets (2 personen)

1 hazenrug
peper en zout
vetstof

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kruid de haas met peper en zout. Bak de hazenrug in een grote pan, zo’n 2,5 minuut aan iedere kant aan tot hij bruin is.
  • Haal de haas uit de pan, leg hem in een ingevet bakblik en dek af met aluminiumfolie.
  • Zet 12-13 minuten in het midden van de oven. Dan is het vlees zacht roze.
  • Haal het vlees eruit en hou afgedekt met aluminiumfolie.
  • Doe nu meteen de rozemarijnaardappeltjes (zie hieronder laatste punt) in de oven. Draai de oven ook meteen naar 220 graden. Tegen de tijd dat de aardappelen 9 minuten in de oven liggen, haal je de rugdelen van het bot van de haas met de botte kant van een lepel.
  • Leg een lepel warme saus op het bord en leg daar de haas die je in schuinen stukken snijdt op. Intussen zijn de rozemarijnaardappeltjes ook klaar en kan je die toevoegen, evenals de warme peertjes.

Voedingswaarde voor 120 gram haas:
243 calorieŽn; 26 gram eiwit; 0 gr. koolhydraten; 15 gram vet, waarvan 3 gram verzadigd;  0 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor de rozemarijnaardappeltjes

1 pak biobaby’s (Natuurwinkel) of stoomkrieltjes (gewone supermarkt).
olie om mee te sproeien
grof zeezout
rozemarijn

  • Zowel de zak biobaby’s als de stoomkrieltjes hebben een ventiel. Leg de hele zak gesloten in de magnetron. Zie de gebruiksaanwijzing op de zak voor de hoeveelheid tijd. Haal de zak uit de magnetron als de tijd verstreken is.
  • Laat de aardappeltjes even uitlekken (er zit nogal wat vocht in)
  • Snij de aardappeltjes doormidden.
  • Vet een bakblik in (verwijder overtollig vet met keukenpapier)
  • Leg de opengesneden aardappeltjes op het bakblik
  • Besproei matig met een spuitbusje olie
  • Doe er wat grof zeezout over en wat rozemarijn
  • Zet in de oven gedurende 10-12 minuten op 220 graden.

Voedingswaarde voor rozemarijnaardappeltjes:
135 calorieŽn; 3 gram eiwit; 20 gr. koolhydraten; 5 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd; 4 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor de stoofpeertjes (voor 2 personen)

Ca. 500 gram stoofpeertjes
1 flink kaneelstokje
Rode bessensap (ik gebruik hier bosbes oersap van Natufood)

 

  • Schil de peertjes
  • Zet ze rechtop in een pan met water met het kaneelstokje
  • Als het water kookt, de pan op een heel laag pitje zetten en ca. 2 uur laten staan.
  • Na een uurtje de bessensap erbij doen, aan de kook brengen en weer laag zetten
  • Na 2 uur zijn de peertjes zacht en kunnen ze worden opgediend.

Voedingswaarde voor de stoofpeertjes:
93 calorieŽn; 0,6 gram eiwit; 23 gram koolhydraten; 0 gram vet; 4,2 gram voedingsvezel.
 

VOLGENDE PAGINA