Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 5: vlees

150 gram gehaktbrood
200 gram geroerbakte spinazie met geroosterde pijnboompitten

Voedingswaarde totaal (zonder mosterd) per persoon
300 calorieŽn; 27 gram eiwit; 7 gr. koolhydraten; 19 gram vet, waarvan 6 gram verzadigd; 8 gram voedingsvezel.

Spinazie met gehaktbrood

 

Dit recept van gehaktbrood is een mager recept, waar behalve het vet in het vlees zelf, geen vet aan te pas komt. Gebruik een rechthoekige bakvorm om het gehaktbrood te maken.

Nodig voor het gehaktbrood:

350 gram rundergehakt
100 gram magere kwark
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, klein gesneden
1 ei, losgeklopt
150 gram gekookte worteltjes
2 theelepeltjes mosterd
zout
1 theelepel paprikapoeder
2 theelepels oregano
1Ĺ eetlepel worcestersaus

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de ui en de knoflook in een koekenpan met weinig vet tot ze lichtbruin zijn. Laat even afkoelen.
  • Maak het gehakt aan met wat zout, peper, de kwark en het losgeklopte ei.
  • Snijd de gekookte worteltjes in plakjes en vermeng ze met het gehakt.
  • Voeg de ui en knoflook toe, evenals het paprikapoeder, de oregano, de mosterd en worcestersaus toe.
  • Vet een bakblik in en leg het gehakt in de vorm.
  • Zet het bakblik in de oven gedurende een uur.
  • Haal het gehaktbrood uit de oven, giet het overtollig vocht af en leg het brood op een plank om te snijden.
  • Texelse cranberrymosterd smaakt er goed bij.

Gehaktbrood kan prima ingevroren worden, om op een moment dat er weinig tijd is om te koken.

Voedingswaarde voor 150 gram gehaktbrood:
177 calorieŽn; 16 gram eiwit; 4 gr. koolhydraten; 11 gram vet, waarvan 5 gram verzadigd;  1 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor de geroerbakte spinazie (voor 4 personen)

1 tot 1Ĺ kilo verse spinazie.
60 gram pijnboompitten

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan onder regelmatig schudden.
  • Was ondertussen de spinazie grondig. Laat uitlekken en slinger of dep zo goed mogelijk droog.
  • Verhit een klein beetje olie in een wok (of anti-aanbak koekenpan)
  • Voeg de spinazie toe en roerbak snel tot de spinazie slinkt (ca. 2 minuten)
  • Laat de spinazie kort uitlekken in een zeef en dien op tezamen met een schaaltje pijnboompitten.

Spinazie is een erg vochtrijke groente en slinkt behoorlijk. 1Ĺ kilo lijkt veel, maar je houdt er weinig van over.

Voedingswaarde voor spinazie met pijnboompitten:
123 calorieŽn; 11 gram eiwit; 3 gr. koolhydraten; 8 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd;
7 gram voedingsvezel.
 

VOLGENDE RECEPT