Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 6: vis

150 gram griet
80 gram aardappelpuree
150 gram venkel in tomatensaus.

Voedingswaarde totaal per persoon
364 calorieŽn; 34 gram eiwit; 41 gr. koolhydraten; 7,45 gram vet, waarvan 1,3 gram verzadigd; 11 gram voedingsvezel.

Griet, Venkel en aardappelpuree

 

Nodig voor de griet (2 personen):

2 kleine grieten om zelf te fileren of zes kleine filets
bloem
zout
vetstof
1 citroen
wat peterselie

  • Strooi wat zout over de grietfilets en wentel ze door de bloem.
  • Bak de vis in de vetstof zo’n 3 minuten aan elke kant.
  • Blus met citroensap wanneer beide zijden gaar zijn.
  • Voeg er de gehakte peterselie bij en serveer.

Vier grietfilets is een beetje aan de ruime kant om te eten. Vries eventueel wat filets in als je zelf de vis schoonmaakt. Verse vis die goed is gewassen en drooggedept is ca. 1 maand houdbaar in een driesterrenvriezer in een goed afgesloten diepvrieszak waar zoveel mogelijk lucht uit is weggedrukt.

Voedingswaarde voor 200 gram griet:
197 calorieŽn; 27 gram eiwit; 7 gr. koolhydraten; 7 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd;  1 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor verse aardappelpuree voor 2 personen

300 gram kruimige aardappelen
scheutje hete halfvolle melk (ca. 0,6 dl.)

Keukengerei: een pureeknijper.

Ooit heb ik geprobeerd om de puree met de staafmixer te mengen. Nooit doen! Het wordt een grote plakbende. Jaren later, toen de Dikkevandam uitkwam, begreep ik pas waarom. Aardappel agglutineert als je zo’n ding gebruikt. Prakken leverde vervolgens ook niet het goede resultaat. Uiteindelijk vond ik een serieuze pureeknijper en dat werkt.

  • Schil de aardappelen en kook ze in een stoompan met zout in het water
  • Doe de aardappelen door de pureeknijper
  • Klop langzaam kleine scheutjes hete melk door de puree tot het de juiste dikte heeft
  • Liefhebbers kloppen er nog een klontje boter door, maar als je calorieŽn wil beperken, kan je dat beter weglaten.

Voedingswaarde voor aardappelpuree:
134 calorieŽn; 5 gram eiwit; 28 gr. koolhydraten; 0,45 gram vet, waarvan 0,3 gram verzadigd; 5 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor de venkel in tomatensaus

5 eetlepels groentebouillon
2 tomaten, ontveld en kleingesneden
1 eetlepel tomatenpuree
6 korianderzaadjes
1 theelepel oregano
1 theelepel tijm
zout en peper
2 grote of 3 wat kleinere knollen venkel
citroensap

  • Snij de venkelknollen in plakjes en besprenkel ze met de citroensap.
  • Doe het water, de tomatenstukjes, de korianderzaadjes, de oregano en de tijm, het zout en de peper in een pan en breng aan de kook.
  • Voeg de venkel toe en kook tot de groente gaar is (rond de 15 minuten).
  • Haal de venkel met een schuimspaan uit de pan en leg in een warme schaal.
  • Voeg de eetlepel tomatenpuree toe en kook de saus op een hoog vuur snel in tot hij dik begint te worden.
  • Schenk de saus over de venkel uit en dien op.

Voedingswaarde voor de venkel:
33 calorieŽn; 2 gram eiwit; 6 gr. koolhydraten; 0 gram vet; 5 gram voedingsvezel.
 

VOLGENDE RECEPT