Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 7: vega

350 gram Friese jachtschotel

Voedingswaarde totaal per persoon
307 calorieŽn; 24 gram eiwit; 33 gr. koolhydraten; 8,67 gram vet, waarvan 4,15 gram verzadigd; 9,81 gram voedingsvezel.

Friese jachtschotel


Nodig voor de jachtschotel (4 personen):

1 kg. aardappelen
ca. 2 dl. halfvolle melk
zout, peper
klein beetje vetstof
250 gram geraspte Friese nagelkaas (de 20+ variant)
3 grote in ringen gesneden uien
500 gram geraspte groene kool
1 laurierblad
1 eetlepel azijn

Dit is een oud recept dat meer dan 30 jaar geleden in een krant stond. Een familielid maakte het en ik vond het heerlijk. Sindsdien bereid ik het geregeld zelf. De bijzonderheid in dit gerecht is de Friese nagelkaas die een heel specifieke smaak heeft. De oorspronkelijke Friese nagelkaas is een rauwmelkse kaas, maar daar is de voedings- en warenautoriteit niet blij mee, zodat de fabriekskaas daar in ieder geval niet van gemaakt wordt. Er zijn echter nog wat boeren die de kaas zelf maken en daar komt het wel voor dat rauwe melk (= onbewerkte melk en dus o.a. niet verhit om bacteriŽn te doden) wordt gebruikt. Als kind dronk ik overigens in de eerste tien jaar van mijn leven thuis altijd rauwe melk. De melkboer kwam elke ochtend om 8 uur langs met een melkbus waar losse melk uit verkocht werd. Daar dreef dikke room op en dat vonden we erg lekker. Maar het is een feit: er zitten ook risico’s aan rauwe melk als er niet voldoende hygiŽnisch gewerkt wordt.

Een andere bijzonderheid is dat de kaas traditioneel gemaakt werd van afgeroomde melk, waardoor het een 20+ of hooguit 40+ kaas was. Ook daar is de laatste jaren wat verandering in gekomen. Er zijn nu volvette varianten op de markt. De 20+ variant bestaat nog steeds en dat is ook wat in dit recept gebruikt wordt. De kaas is moeilijk te snijden en te raspen, tenzij je een Magimix of soortgelijk apparaat hebt met een kaasrasp. Vraag anders de kaashandelaar of ze de kaas voor je wil raspen. Het oorspronkelijke recept bevat voor 4 personen 100 gram boter. Dat gebruik ik uiteraard niet als ik dit gerecht eet. En zonder dat is het evengoed erg smakelijk. 

 • Snij de groene of savooiekool in zeer kleine stukjes en was de kool
 • Kook de kool ca. 8-10 minuten in water gaar en laat de groente uitlekken in een zeef
 • Snij de ui in ringen en bak ze glazig. Voeg een laurierbad toe.
 • Leg de kool op de uien en laat even meebakken zodat ze kleurt
 • Voeg zout en peper toe en een scheutje azijn
 • Kook intussen de aardappelen en doe ze door een pureeknijper
 • Voeg scheutjes hete halfvolle melk toe, tot het een stevige puree is
 • Bestrijk een ovenschotel met een heel klein beetje olie
 • Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschotel en leg hierop het koolmengsel (haal het laurierblad er nog wel even uit) en de helft van de geraspte kaas.
 • Leg hier bovenop het restant van de aardappelpuree en bestrooi met de rest van de nagelkaas
 • Smelt een klontje boter en besprenkel het gerecht daarmee.
 • Zet de schotel in de oven op 200 graden voor 25 minuten.
 • Als je een korstje wil, schakel aan het eind dan over naar de grill om nog een paar minuten de bovenkant van de kaas wat te bruinen. Pas op: dit gaat snel. Blijf erbij, zodat de kaas niet verbrandt.
   

VOLGENDE RECEPT