Mailkat
Link naar e-boek3
Dag 8: vega

200 gram schorseneren
150 gram gierst/wortelkoekjes
100 gram paddenstoelen (pied de mouton)

Voedingswaarde totaal per persoon
420 calorieŽn; 18 gram eiwit; 56 gr. koolhydraten; 13,45 gram vet, waarvan 5,1 gram verzadigd; 11,6 gram voedingsvezel.

Schorseneren, paddestoelen en gierstkoekjes

 

Schorseneren behoren tot de oude groenten die een poosje vergeten waren, maar die inmiddels weer in de belangstelling komen. Het is een groente zonder uitgesproken smaak. Om die reden worden er vaak dikke (kaas)sauzen bij gegeven. Als je die echter weglaat en er alleen wat Parmezaanse kaas over strooit is het ook smakelijk.

Er wordt vaak erg ingewikkeld gedaan over het schoonmaken van schorseneren. Ik vind ze echter een stuk makkelijker te schillen dan asperges die kwetsbaarder zijn. Schorseneren zitten alleen altijd onder het zand als je ze koopt. Vooraf even met een stevige borstel onder stromend water schoonpoetsen en daarna drogen in keukenpapier, lost dat probleem op. Dan hebben ze ook nog een of andere kleverige stof die aan je handen komt als je ze schilt, maar dat is erger als je ze niet hebt schoongeboend, dan wanneer je dat wel gedaan hebt. Schil ze met een goeie dunschiller, snijd ze in stukjes en leg ze in een kom water waar een paar eetlepels citroen of azijn aan zijn toegevoegd.

Nodig voor de schorseneren (4 personen)

1,5 kg. schorseneren
1 citroen uitgeperst
zout
een klein zakje Parmezaanse kaas
boter naar behoefte

Boen de schorseneren schoon, schil ze, haal de uiteinden eraf en snijd ze in stukken van ca. 5 cm. Leg ze in een schaal met water met de helft van de citroensap.

  • Doe ruim water in een pan, voeg de rest van de citroen toe en de schorseneren
  • Als het water kookt, voeg dan zout toe en kook de schorseneren in 20 minuten, maximaal 30 gaar. Prik er af en toe met een vork in om te zien hoever de groente al gegaard is.
  • Giet af, en dien op met geraspte Parmezaanse kaas erover.

Ook in dit recept kan je ervoor kiezen om de schorseneren met wat gesmolten boter te bestrijken voor je de kaas erover doet, maar probeer eerst eens een stukje zonder boter (met de kaas) voordat je dat gaat doen. Het scheelt toch weer de nodige calorieŽn.

Voedingswaarde voor schorseneren (incl. 10 gram kaas):
255 calorieŽn; 11 gram eiwit; 37 gr. koolhydraten; 6,85 gram vet, waarvan 2,65 gram verzadigd;  6 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor de gierst/wortelkoekjes (4 personen):

125 gram gierst
350 gram kruimige aardappelen
300 gram bospeen schoongemaakt
1Ĺ theelepel gemalen karwijzaad
2 theelepels chilipoeder
1 ei
zout

  • Schil de aardappelen en de wortelen.
  • Kook de aardappelen in een stoompan met wat zout in 20-25 minuten gaar
  • Kook de wortelen met zout in ca. 20 minuten gaar.
    Gesnipperde wortel
  • Kook de gierst in water volgens de tijd op de verpakking (ca. 30 minuten en nog 10 minuten rusttijd).
  • Hak de gekookte worteltjes zeer klein of prak ze fijn (afhankelijk van de vraag of je nog stukjes wortel wil herkennen).
  • Doe de aardappelen door de pureeknijper.
  • Vermeng de wortelen met de aardappel, de gierst het ei de chilipoeder en het karwijzaad.
  • Maak er balletjes van, van ongeveer 75 gram en druk die plat tot kleine ronde koekjes
  • Bak ze om en om in een anti-aanbak pan lichtbruin en dien op.

Voedingswaarde voor 200 gram gierst/wortelkoekjes:
98 calorieŽn; 4 gram eiwit; 17 gr. koolhydraten; 1,45 gram vet, waarvan 0,35 gram verzadigd; 3,6 gram voedingsvezel.

 

Nodig voor de gebakken pied de mouton

400 gram pied de mouton (of een andere soort paddenstoel)
een kleine ui, fijngesnipperd;
vetstof om in te bakken
zout en peper
een klein scheutje sojaroom
 

  • Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snijd grote exemplaren in stukjes;
  • Snipper de ui heel fijn;
  • Bak de ui in de vetstof in de koekenpan en voeg de paddenstoelen toe;
  • Bak de paddenstoelen ca. 3 minuten onder voortdurend omscheppen.
  • Bestrooi met zout en peper;
  • Voeg een scheutje sojaroom toe;
  • Laat nog even doorwarmen en dien op.

Wie niet opziet tegen flamberen kan nog een half miniflesje cognac toevoegen. Hou altijd een deksel bij de hand die op de pan past als je gaat flamberen. Als het vuur te hoog oplaait, kan je de zaak afsluiten en dooft het. Zet verder de afzuigkap uit, anders kan de vlam omhoog trekken.

Voordat je in het bovenstaande recept toekomt aan het bestrooien met zout en peper, verwarm je een beetje cognac in een soeplepel boven een gasvlam. Als de drank warm is, hou je de lepel schuin, zodat de alcohol vlam vat. Giet de inhoud van de soeplepel al brandend over de paddenstoelen en schud goed om. Ga dan verder met het toevoegen van zout en peper.

Voedingswaarde voor pied de mouton:
67 calorieŽn; 3 gram eiwit; 2 gr. koolhydraten; 5 gram vet, waarvan 2 gram verzadigd;  2 gram voedingsvezel.
 

VOLGENDE RECEPT